Tregjet evropiane kanë parë një rritje të kërkesës për eksportet kineze të qepëve të ngrira

Qepa e ngrirë është shumë e popullarizuar në tregun ndërkombëtar për shkak të përdorimit të saj të ruajtjes, të gjithanshëm dhe të përshtatshëm. Shumë fabrika të mëdha ushqimore e përdorin atë për të bërë salca. Është sezoni i qepëve në Kinë dhe fabrikat që specializohen në qepët e ngrira po përpunohen masivisht në përgatitje për sezonin e eksportit maj-tetor.

Evropa po blen qepë dhe karota të ngrira në sasi të mëdha nga Kina pasi kërkesa e saj për perime të ngrira u rrit vitin e kaluar për shkak të një thatësire që uli rendimentet e të korrave. Në tregun europian ka mungesë edhe të xhenxhefilit, hudhrës dhe shpargut jeshil. Megjithatë, çmimet e këtyre perimeve në Kinë dhe në tregun ndërkombëtar janë mjaft të larta dhe në rritje të vazhdueshme, gjë që e bën konsumin përkatës të dobët dhe eksportet në rënie. Ndërsa qepët kineze janë në sezon, çmimi është më i lartë se në vitet e mëparshme, por përgjithësisht i qëndrueshëm, çmimi i qepëve të ngrira është gjithashtu i qëndrueshëm, kështu që është e njohur në treg dhe porositë për eksport nga Evropa janë në rritje.

Pavarësisht rritjes së porosive për eksport, tregu nuk duket premtues këtë vit. “Presioni në rritje inflacioniste në tregjet e huaja dhe rënia e përgjithshme ekonomike paraqesin sfida për eksportet. Nëse fuqia blerëse bie jashtë, tregu mund të reduktojë përdorimin e qepëve të ngrira ose të miratojë alternativa të tjera. Pavarësisht kërkesës së lartë aktuale për qepë të ngrira, çmimet mbeten të qëndrueshme pasi shumë kompani në industri po marrin një qëndrim "fitim të vogël, shitje të shpejtë" në dritën e kushteve aktuale ekonomike. Për sa kohë që kostot e qepës nuk rriten, çmimet e qepëve të ngrira nuk duhet të luhaten shumë.

Përsa i përket ndryshimit të tregut të eksporteve, perimet e ngrira janë eksportuar në tregun amerikan në vitet e mëparshme, por porosia e eksportit në SHBA ka rënë ndjeshëm këtë vit; Tregu evropian ka parë një rritje të ndjeshme të kërkesës këtë vit për shkak të thatësirës. Sezoni i qepëve tashmë është në Kinë, në një kohë të ndryshme nga konkurrentët e saj. Së dyti, qepa kineze ka përparësi në rendimentin, cilësinë, sipërfaqen e mbjelljes dhe përvojën e mbjelljes, dhe çmimi aktual është i ulët.
Koha e postimit: Maj-18-2023