Европските пазари забележаа пораст на побарувачката за кинески извоз на замрзнат кромид

Замрзнатиот кромид е многу популарен на меѓународниот пазар поради неговата складирана, разновидна и удобна употреба. Многу големи фабрики за храна го користат за правење сосови. Во Кина е сезона на кромид, а фабриките специјализирани за замрзнат кромид масовно се преработуваат како подготовка за извозната сезона мај-октомври.

Европа купува замрзнат кромид и моркови во големи количини од Кина, бидејќи нејзината побарувачка за замрзнат зеленчук се зголеми минатата година поради сушата што ги намали приносите. Недостиг има и на европскиот пазар на ѓумбир, лук и зелен аспарагус. Сепак, цените на овие зеленчуци во Кина и на меѓународниот пазар се доста високи и континуирано растат, што ја прави поврзаната потрошувачка слаба, а извозот опаѓа. Додека кинескиот кромид е во сезона, цената е повисока од претходните години, но генерално стабилна, цената на замрзнатиот кромид е исто така стабилна, па затоа е популарен на пазарот, а нарачките за извоз од Европа растат.

И покрај растот на извозните нарачки, пазарот годинава не изгледа ветувачки. „Зголемениот инфлациски притисок на странските пазари и целокупната економска криза претставуваат предизвици за извозот. Ако куповната моќ падне во странство, пазарот може да ја намали употребата на замрзнат кромид или да прифати други алтернативи. И покрај тековната висока побарувачка за замрзнат кромид, цените остануваат стабилни бидејќи многу компании во индустријата заземаат став за „мал профит, брза продажба“ во светло на тековните економски услови. Сè додека трошоците за кромид не растат, цените на замрзнатиот кромид не треба да варираат многу.

Во однос на промената на извозниот пазар, замрзнатиот зеленчук се извезуваше на американскиот пазар во претходните години, но нарачката за извоз во САД оваа година значително се намали; Европскиот пазар годинава бележи нагло зголемување на побарувачката поради сушата. Сезоната на кромид сега е во Кина, во различно време од нејзините конкуренти. Второ, кинескиот кромид има предности во приносот, квалитетот, површината за садење и искуството за садење, а моменталната цена е ниска.
Време на објавување: мај-18-2023 година